Utställning
25 oktober 2024 - 31 augusti 2025Slaget om Europa. Kriget och konsten under trettioåriga kriget
Det trettioåriga kriget från 1618 till 1648 var Europas första storkrig. Inget krig före 1900-talets båda världskrig har varit lika katastrofalt. I spåren följde död, svält och ett enormt lidande.
Kriget har ofta beskrivits som ett religionskrig, en kamp mellan katolicism och protestantism, men var också en strid om makten i Europa där lojaliteter kunde skifta. Nästan alla europeiska stater var indragna. En stark aktör var Sverige som blev en militär stormakt.
Samtidigt blomstrade konsten. Dyrbara föremål rörde sig under trettio års tid över Europa för att hamna på nya platser och i nya sammanhang.
I Livrustkammarens utställning ”Slaget om Europa. Kriget & konsten under trettioåriga kriget" berättas om denna brutala och långa händelse i vår europeiska historia. Här visas föremål - krigsminnen, rustningar och vapen från trettioåriga kriget och konstföremål och krigsbyten som blev till maktmedel, gåvor och statussymboler för furstar och kungligheter. Idag finns de ännu bevarade i framför allt Livrustkammarens samlingar, men även på Skoklosters slott och i Historiska museet.