Utställning
15 juni 2024 - 21 april 2025S/S Hansa – minnet av en sjökatastrof
Den 24 november 1944 inträffade en tragedi som skakade både Gotland och Sverige.
Passagerarfartyget S/S Hansa torpederades utanför Gotland av en sovjetisk ubåt och sjönk inom loppet av en minut. Endast två av de 86 personer som fanns ombord överlevde. Utställningen S/S Hansa – minnet av en sjökatastrof har som syfte att lyfta fram människorna och fartyget men också en mörk händelse i vår svenska historia.
Genom utställningen vill museet kasta ett nytt ljus på en av Sveriges största fartygsolyckor i modern tid.
Besökarna förflyttas in i olika rum där föremål från S/S Hansa lånats in för att för första gången visas tillsammans, vilket gör utställningen unik.
Genom berättelser och bilder kommer man närmare människorna som förlorade sina liv i djupet, men också de överlevande och anhöriga som lämnades kvar i en tid när man inte berörde ordet sorg. Vi försöker närma oss svaret på gåtan om vad som hände, om det svåra säkerhetsläget och vad det var för starkt ljus de överlevande såg i havet från sin flotte.
Vraket efter S/S Hansa som ligger på 100 meters djup i Östersjön, 44 km norr om Visby hittades 1988. Utställningen som bygger på ett mångårigt och gediget forskningsarbete av gotlänningarna Lars Almgård Kruthof och Jakob Ringbom, tar upp fakta om fartyget, säkerhetsläget och skapar en dramatisk berättelse. Deras bok S/S Hansa – minnet av en sjökatastrof gavs ut i mars 2024. Båda har personliga kopplingar till Hansakatastrofen.