Utställning

23 november 2024 - 25 mars 2025

Pyynti, Antti J. Leinonen

Pyynti är en berättelse om både materiell överlevnad och en redogörelse för mänskliga och naturliga erfarenheter. Antti Leinonen har dokumenterat den försvinnande fiskekulturen i finska Bottenviken och den sista generationen som försöker försörja sig på småskaligt fiske.

Den föränderliga miljön, fiskerestriktioner och hårt arbete i tuffa väderförhållanden gör försörjningen utmanande, medan frihet och passion ger bränsle att fortsätta. Leinonen har tillbringat ett decennium med att lära sig de lokala metoderna för att sedan noggrant och långsamt dokumentera livet för fiskarna i sin hemkommun Ii och längs Finlands västkust. Resultatet visar ett liv med hårt arbete, men också en svårvunnen närhet till naturen som de flesta av oss bara kan avundas.


Leinonens bok med samma namn inleds med ett kort förord av språkforskaren Janne Saarikivi. På finska “ber man om” fisk, skriver Saarikivi, man “fångar” eller “tar” den inte som i många andra språk, utan “ber om” och “tigger om”. Detta är något Leinonen tagit fasta på i sitt arbete och drar även paralleller till fotografins motsvarighet, att ta en bild. En sådan inställning till att skaffa mat från levande varelser vänder upp och ned på det dominerande tankesättet att vi “tar” mat och resurser från naturen, men väcker också frågor kring fotografens roll och ansvar. Det Leinonen har dokumenterat är bevarandet av denna handling att “fråga”, som finns kvar i hans hemkommun Ii än idag. Och på samma gång skildrar projektet Leinonens väg när han ber om och tar emot bilder från sitt samhälle.